cata espa franc ingles


  Fundació

  FUNDACIÓ LA TOSSA DE MONTBUI

  L’any 1954 es va crear l’Associació d’Amics de la Tossa, formada per Mossèn Francesc Espinalt i Garriga rector de Montbui i altres prohoms d’Igualada i Montbui, essent una entitat filial del CECI (Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada). Aquesta entitat es va mobilitzar per recuperar un patrimoni que sentien seu, i que s’havia degradat arran de conflictes dels segles XIX i XX. Aconseguiren el suport de les administracions de l’època, en especial de la Diputació Provincial de Barcelona, que va ajudar a restaurar l’Església de Santa Maria de la Tossa, sota les directrius del Dr. Eduard Junyent (en aquell moment director del MEV) i del Sr. Camil Pallàs (arquitecte director del Departament de Catalogació i Restauració de Monuments de Catalunya). Les obres de restauració van durar des del 1954 fins al 1961.

  Un altre fet important, és la creació al 1956 del Patronat de la Muntanya de la Tossa. Aquest va comprar els terrenys que envolten l’església de Santa Maria de la Tossa. La tasca d’aquestes persones fou molt activa, i uns anys després aconseguiren que el Departament d’Obres Públiques de la Diputació de Barcelona construís la carretera que porta a dalt de la Tossa. A l’any 1967 es consolidà la torre de defensa deixant el seu interior preparat com a sala d’exposicions. El Sr. Pau Llacuna, president del Patronat en aquells anys, feu un recull d’eines de la pagesia i va crear la col·lecció que es troba actualment exposada als visitants, i que s’anà ampliant amb donacions dels veïns. Posteriorment, es va consolidar l’espai del turó de la Tossa com a centre de turisme històric, monumental, de natura i d’oci, rebent moltes visites cada any atretes per la bellesa de l’espai.

   

  L’any 1994, el Patronat es va constituir legalment en una fundació privada, la Fundació la Tossa de Montbui. Va ser un pas endavant i transformava jurídicament el Patronat de la Tossa de Montbui en una Fundació.

  La Fundació, actualment, treballa activament de forma voluntària per tal de portar a terme els seus objectius, conjuntament amb l’ajuntament de Santa Margarida de Montbui, dins del marc legal del Consorci la Tossa de Montbui.

        

   

   


  Logo Consorci la Tossa de Montbui La Tossa 2011 © Tots els drets reservats